niedziela, 26 kwietnia 2015

Wiosenna sałatka

Hej dziewczyny!

Nie wiem jak u Was ale dzisiaj w Gdańsku zrobiła się koszmarna pogoda. Wczoraj z Olą byłyśmy na spacerze bez kurtek i było bardzo przyjemnie, natomiast dzisiaj strasznie się chmurzy i z pewnością będzie padać. 

W związku z takim ponurym nastrojem za oknem chciałabym Wam pokazać sposób na przypomnienie sobie o ciepłych i słonecznych dniach. Nic nie poprawia mi bardziej humoru jak jedzenie, więc pokażę Wam super lekką i świeżą sałatkę tym razem w zestawie obiadowym. Moją inspiracją było wiele programów kulinarnych, a między innymi 15' Jamiego.



Oczywiście każdy użyje takich warzyw jakie najbardziej lubi, jednak ja przedstawię tu swoją listę:
- mała cukinia - świetnie nadaję się do jedzenia na surowo, jest niesamowicie orzeźwiająca
- sałata lodowa - można użyć jej zamiennie z np. mixem sałat z biedronki
- świeży ogórek
- marchew
- rzodkiewka
- kukurydza w puszce 
- sos sałatkowy w paczuszce z biedronki
- 2 łyżki oleju

Do przygotowania sałatki potrzebna jest nam duża miska, po to aby dokładnie wymieszać składniki bez ich wysypywania. Proporcje zależą od tego na ile osób przygotowujecie posiłek. Do mojej sałatki na 1 -2 osoby użyłam 1/4 sałaty lodowej, 1/3 cukinii, 1/3 ogórka, 1/2 marchewki, 3 rzodkiewki oraz 1/4 kukurydze w puszce. 

Sałatę lodową pokroiłam w kostkę, natomiast resztę obieraczką do warzyw na paseczki. Dzięki temu jest sypka i ma ciekawy wygląd. Na koniec polałam wszystko sosem - dodałam mniej wody niż potrzeba z racji tego, że warzywa oddają swoje soki i wszystko byłoby mdłe.

Do sałatki przygotowałam pierś z kurczaka i kaszę jęczmienną. Nie wiem jak Wam, ale mi na sam widok cieknie ślinka :) 

4 komentarze:

  1. Mniam :) uwielbiam takie salatki :) tylko na razie nie bardzo moge jesc rzodkiewke :p

    OdpowiedzUsuń