Dzisiejszy post trochę późny ale to dlatego, że świętujemy urodziny drugiej prowadzącej bloga czyli Agaty :D
Dodatkowo przybliżę Wam przepis na ciasto, które właśnie przygotowałam na tę okazję. Mowa jest o cieście marchewkowym. Miałam wielki dylemat, ponieważ nie wiedziałam co chcę upiec- to znaczy czy ma to być typowy tort czy może jakieś ciasto z kremem bądź owocami. Nie jestem jakąś super kucharką dlatego musiało to być coś co nawet takiej gapie jak ja się uda.
Na temat samego ciasta marchewkowego naczytałam się tyle przeróżnych przepisów, że doszłam do wniosku iż koniecznie muszę je zrobić. Wyszło coś co mam nadzieję, że choć trochę przypomina tort ^^ bo taki właśnie był mój zamysł. Moja siostra bardzo się ucieszyła z niespodzianki i mówi że ciacho jest pycha.
niestety zdjęcia nie powalają jakością ;/
Składniki:
- 2 ¼ szklanki mąki
- 1 ¼ szklanki cukru trzcinowego- ja dodałam zwykłego cukru i nic się nie stało
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka gałki muszkatołowej- nie miałam więc dosypałam jeszcze ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jajka
- pół szklanki mleka
- 1-2 szklanki drobna startej marchewki
- szklanka oleju
Polewa:
- pół opakowania serka mascarpone
- łyżka mleka
- szklanka cukru pudru można dodać mniej ( dla mnie taka il. cukru jest za słodka ;))
- łyżeczka cukru waniliowego
P.S. dziękujemy
Wszystkiego najlepszego dla Agaty :)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda smakowicie ;)
Wszystkiego najlepszego! Spełnienia marzeń i wielu blogowych sukcesów życzę :)
OdpowiedzUsuńStóweczka ;)
OdpowiedzUsuńi głodna już się zrobiłam ;(
Wszystkiego najlepszego dla Agaty, spełnienia skrytych marzeń i wielu sukcesów :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie, kiedyś podobne jadłam i bardzo mi smakowało :)
wszystkiego co najpiękniejsze:)
OdpowiedzUsuńSpełnienia marzeń i wszystkiego najwspanialszego dla Agaty :)
OdpowiedzUsuńJa też chcę!
OdpowiedzUsuńA dla Agatki wszystkiego najlepszego i życzę też codziennie takich wspaniałych tortów;D
sto lat
OdpowiedzUsuńBardzo poproszę o kawałeczek, nawet maleńki...
OdpowiedzUsuńI najlepszego!!!
nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego a chciałabym spróbować :)))
OdpowiedzUsuńNajważniejsze: spełnienia marzeń i dużo miłości życzę Agatce :*
sto lat
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne
Sto lat! Uwielbiam to ciuasto, robilam w niedziele. Dodalam kandyzowana skorke pomaranczy...a kiedys prazone pestki dyni:)
OdpowiedzUsuńMarchewkowe ciasto jest cudowne, uwielbiam:) Wszystkiego najlepszego w dalszym blogowaniu:) Pozdrawiam, Blogging Novi.
OdpowiedzUsuńJa często robię marchewkowe ciasteczka;) Są pyszne!
OdpowiedzUsuńSto latek Sto latek :) śliczne i pyszne ciacho mniam ♥♥♥
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego Agata! Ciasto marchewkowe pierwszy raz jadłam w Anglii. Mniam.
OdpowiedzUsuńWszystkiego Najlepszego! Sto lat!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło.
wszystkiego najlepszego i smacznego!
OdpowiedzUsuńKolejne smakowite ciasto :D i jak ja tu mam trzymać dietę jeśli co chwilę któraś z dziewczyn pokazuje smakowite wypieki :P
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego kochana i mnóstwa kosmetyków życzę :* !
wszystskiego dobrego Agatko a ciacho z chęcią bym zjadła :P
OdpowiedzUsuńOch, wszystkiego najlepszego! :))
OdpowiedzUsuńJa ciasto marchewkowe odkryłam dość niedawno, ale od razu się w nim zakochałam. Chociaż mój przepis wygląda trochę inaczej, bo ja nie lubię dawać aż tyle cukru i u mnie nie ma mleka. Ale jak widac, czego się nie da (albo da) to zawsze wyjdzie :)
Wszystkiego najlepszego życzę :))
OdpowiedzUsuńSto lat i spełnienia marzeń życzę. A ciasto pewnie smakowite, ostatnio w kawiarni jadłam marchewkowe i się zakochałam:) Sama kiedyś robiłam podobne ale dyniowe i mają dość podobny smak:)
OdpowiedzUsuńWSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO AGATKO:*
OdpowiedzUsuństo lat i wszystkiego co najlepsze :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do zrobienia TAGU:)
OdpowiedzUsuńSto lat dla Agatki! A ja zapraszam Was do zrobienia tagu - szczegóły u mnie :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym takiego ciasta^^
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńAby zrobić dobre ciasto to trzeba mieć przede wszystkim dobre składniki do niego. Ja np. mąkę to biorę tą https://basiazsercem.pl i staram się nie oszczędzać, gdy nie trzeba. Reszta składników także dobierana jest z najwyższej półki.
OdpowiedzUsuń