czwartek, 31 października 2013

Halloweenowy przepis na placuszki z dynią

Cześć dziewczyny!
Dawno nas tu nie było i muszę przyznać, że stęskniłyśmy się za Wami. Niestety obie cierpimy na chroniczny brak czasu...
Dobra dosyć, czas na konkrety. Dzisiejszy post będzie zahaczał odrobinę o Halloween. "Pogawędzimy" nieco na temat  dyni. Chciałybyśmy pokazać Wam inne jej zastosowanie niż lampion. Ostatnio w każdym sklepie można było znaleźć ich od zatrzęsienia. Przeglądając internet wpadłam na przepis na placuszki z dynią. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszły przepyszne.


Składniki:
  • 1 kg dyni
  • duże jabłko 
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki zsiadłego mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 torebki cukru waniliwego
  • 1/5 łyżeczki cynamonu
  • 1/5 gałki muszkatołowej- opcjonalnie
  • szczypta soli- jak wyżej
Dynię obieramy i kroimy na kawałeczki, im mniejsze tym lepiej. Zalewamy dwoma łyżkami wody. Gotujemy aż zmięknie. Następnie zostawiamy do wystudzenia. Kolejnym etapem jest rozgniatanie. Możemy do tego celu użyć widelca, ja natomiast wybrałam tłuczek do kartofli. Jest to zdecydowanie szybszy i łatwiejszy sposób ;). Następnie obieramy i tarkujemy jabłko (ja starkowałam na dużych oczkach). Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy oraz cukier waniliowy i mieszamy. Następnie dodajemy jajka i zsiadłe mleko może być również kefir lub maślanka. Ja wybrałam maślankę o smaku jabłka z cynamonem dla "podrasowania smaku" i znowu mieszamy lub miksujemy. Tak gotowe ciasto nadaje się do smażenia.

 

Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu. Dziś próbuję kolejny przepis z dynią w roli głównej. Mianowicie zupę z dyni na słodko z zacierkami. Jeśli mi zasmakuje to na pewno podzielę się z Wami przepisem ^^. A teraz uciekam w końcu się wyspać. Dobijają mnie codzienne pobudki o 5 :(

8 komentarzy:

  1. Mmm, placuszki wyglądają przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za smakiem dyni nie przepadam.
    Współczuje wstawania o 5, wstawałam tak na zajęcia do liceum przez 3 lata. Teraz mam bliżej i na późniejszą godzinę, więc nie muszę już tak wstawać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znalazłam w szufladzie w kuchni. Nie mam pojęcia niestety gdzie je można kupić.

      Usuń
  3. A akurat wywaliłam wszystko jak opróżniałam dynię do wycinania :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Najbardziej zadziwia mnie to, że faktycznie dynię można wykorzystać do wielu różnych dań. Jak widziałem w przepisach https://basiazsercem.pl/ to tam również od razu znalazłbym kilka porad na wykorzystanie dyni w jakiejś potrawie. Jak widzę to jest to dość uniwersalne warzywo.

    OdpowiedzUsuń