piątek, 19 października 2012

Salceson :D



Siemanko!
Dzisiaj będzie post kulinarny :D
Podam Wam przepis na ciasto, które kojarzy mi się właśnie z jesienią. Wypiek ten ma dość śmieszną a zarazem mylącą nazwę czyli salceson. Faktycznie po przekrojeniu może przypominać ów salceson. Ciasto jest proste i szybkie do wykonania, a przy tym przepyszne :).
Składniki:
  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 1½ szklanki mąki
  • łyżka kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3-4 duże jabłka

Mieszamy w jednej misce wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, kakao oraz cynamon. Jabłka obieramy kroimy w kosteczkę. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem na jednolitą masę, później dodajemy sypkie składniki (stopniowo) i mieszamy. Na koniec do masy dodajemy jabłka, ponownie mieszamy tym razem proponowałabym łyżkę zamiast miksera;) Ciasto pieczemy przez 40 minut.
Życzę smacznego :*

14 komentarzy:

  1. A trzeba mieć jakiś talent do pieczenia czy wyjdzie ono raczej każdemu ? bo niestety ja chyba taka zdolna nie jestem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jutro się za nie biorę :D
      dam znać jak wyjdzie, ale specjalistą nie jestem niestety :)

      Usuń
  2. ale wygląda przepysznie :) musi być cudne w smaku ♥

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm..ciacho :)
    Tytuł wskazywał na wędlinę ale na szczęście mowa o słodkościach ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam mniam, choć nazwa nie zachęca, to chyba się skuszę;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmmm pyszotka , szczególnie nazwa bardzo zachęcająca i trafna :D :* zapraszam na new wpis ♥

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam:) mogę się poczęstować:D?

    OdpowiedzUsuń
  7. Znam coś podobnego i bardzo lubię piec to ciasto :) Tak samo szybko, jak się robi to też szybko znika z talerza :D

    OdpowiedzUsuń
  8. moja babcia kiedyś piekła podobne ciasto bardzo często, muszę takie upichcić dla przypomnienia smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Faktycznie jak salceson wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  10. kiedyś go jadłam, pyszny jest :)

    OdpowiedzUsuń