Hej kochani!
Wczuwając się w świąteczny nastrój ostatnio z mamą jako że obie miałyśmy wolne od pracy postanowiłyśmy w końcu upiec pierniczki. Ile się słyszy, że piernik musi poleżeć żeby był miękki... Więc to już na pewno ten czas!
Koleżanka z uczelni kilka razy opowiadała o swoich wypiekach - z zeszłego roku i tegorocznych, więc poprosiłyśmy ją żeby wysłała nam przepis.
0,5 kg miodu
0,5 kg tłuszczu
1,5 kg mąki
3 przyprawy do piernika
5 jajek
3-4 łyżeczki sody
Do rondla trzeba wlać miód, można go leciutko przypalić lekko mieszając (szczerze mówiąc my go tylko podgrzałyśmy), dodać tłuszcz, cukier i przyprawę do piernika aż do rozpuszczenia. Po ostudzeniu mikstury dodać resztę składników.
Jeśli ciasto jest za rzadkie, trzeba dosypać jeszcze troszeczkę mąki. Ciasto do wykrawania wałkować na 1 - 2 cm. Piec ok. 10 - 15 min w temperaturze 160 stopni.
Z początku przeraziłam się proporcjami i szczerze mówiąc trochę się ociągałam z wypiekiem, jednak zakasałyśmy rękawy i oto co nam wyszło :)
Rzeczywiście ciasteczek upiekłyśmy sporo. Pierniczki są przepyszne i miękkie i przede wszystkim bardzo korzenne! To z pewnością zasługa 3 przypraw :D W naszym przypadku nie ma problemu, że któryś pierniczek wyszedł twardy albo musi odleżeć. Od razu nadają się do jedzenia!
Powiedzcie jak tam Wasze przepisy. A może robicie inne ciasteczka na święta?
Uwielbiam pierniczki :)
OdpowiedzUsuńObat Patah Tulang Paling Ampuh
OdpowiedzUsuńobat penebalan dingding rahim
Obat herbal vig power capsule
Obat untuk mengeraskan penis
obat tahan lama diatas ranjang
obat herbal patah tulang
Obat Herbal Vig Power Capsule